De Ontbranding

Geen Flash plugin

Stichting de Ontbranding willekeurig beeld

Lov Ya 2009

Lov ya ging over ware liefde en het 'in iemand verdwijnen'. Het als puber of adolescent wanhopig zoeken (in de ogen van anderen) naar een beeld van jezelf. Terwijl een storm van hormonen door je lijf raast. Over jongvolwassen twijfels en enge momenten. Want alles is groots, meeslepend, nieuw, heel fantastisch of zeer verschrikkelijk. Lov Ya speelde in 2009.
 • De promo. 
 • Ik wil hem
  Ik moét hem
  Hij hij hij
  Hij is van mij
  Brian
  Hij is mijn Begin Midden en Einde
  Als ik hem
  Als ik met hem
  Als hij met mij
  Dan is alles
  Dan is mijn leven
  Mijn leven
  Fuck
  Mijn leven
  Zijn leven


  Ware liefde. Verliefdheid.  
  Een tijdelijke gekte? Een verslaving?
  Niets aan de hand als je maar lekker bij jezelf blijft.

   

  Maar wat als jij je als een ware kameleon gedraagt?  Wat als die ander helemaal bezit van je neemt?  Verlies je jezelf in een ander? Ontleen je jouw identiteit aan hem/haar? Wat brengt je zelfbeeld aan het wankelen? Wat gebeurt er op het moment dat je liefde aan het wankelen worden gebracht?  Slaat de angst toe? Deze vragen stellen wij de acteurs, het publiek.

   

  De ware liefde kan onze existentiële eenzaamheid verzachten. Zoals in de Eros-mythe van Aristophanes, waar Plato al over schreef. De oermens verenigde volgens dit verhaal beide geslachten. Maar toen zij in hun overmoed de goden bedreigden, sneed Zeus de mens in tweeën. Sindsdien zijn wij allen op zoek naar een wederhelft. Het verlangen met de partner te versmelten, is de kern van de liefde.

   

  Een jongerentheatervoorstelling gespeeld, gedanst en gezongen door jongeren. Met bekentenissen van de spelers,  Bollywooddans en -zang, een liefdesquiz voor spelers en publiek,  en hele reeks gebroken en geheelde harten. 

 • Als twee mensen verliefd op elkaar worden, dan beginnen de vogels onbedaarlijk te fluiten, kleurt God de hemel roze & indigo & violet, bloeien overal veldbloemen, stromen de heerlijkste geuren over het land en komt Robert ten Brink of Ron Brandsteder langs om er een lullig filmpje over te maken', schrijft Ronald Giphart in zijn boek Ten Liefde! 

 • Wij wilden een voorstelling maken over de ware liefde. Hoeveel liederen, films, streekromans dan wel musicals hebben dat niet als onderwerp?

 • Welke puber wordt er niet mee geconfronteerd.  Ware liefde. Verliefdheid.  Een tijdelijke gekte? Een verslaving? Je lijkt totaal overgeleverd aan de ander. Volgens de Van Dale is verliefd zijn: 'vervuld van een sterk verlangend, onrustig makend gevoel voor iemand'. Psycholoog Carl Jung zei: "Als twee personen elkaar ontmoeten lijkt het op wat er gebeurt als twee scheikundige stoffen met elkaar in contact komen: is er een reactie dan veranderen ze allebei in iets anders." Je verandert en er gebeurt iets in je lichaam.
  Niets aan de hand als je maar lekker bij jezelf blijft.  Maar wat als jij je als een ware kameleon gedraagt?  Wat als die ander helemaal bezit van je neemt?  Verlies je jezelf in een ander? Ontleen je jouw identiteit aan hem/haar? Wat brengt je zelfbeeld aan het wankelen? Wat gebeurt er op het moment dat je liefde aan het wankelen worden gebracht?  Slaat de angst toe? Deze vragen stellen wij de acteurs, het publiek.


 • De ware liefde kan onze existentiële eenzaamheid verzachten. Zoals in de Eros-mythe van Aristophanes, waar Plato al over schreef. De oermens verenigde volgens dit verhaal beide geslachten. Maar toen zij in hun overmoed de goden bedreigden, sneed Zeus de mens in tweeën. Sindsdien zijn wij allen op zoek naar een wederhelft. Het verlangen met de partner te versmelten, is de kern van de liefde. Een jongerentheatervoorstelling gespeeld, gedanst en gezongen door jongeren. Met bekentenissen van de spelers,  Bollywooddans en -zang, een liefdesquiz voor spelers en publiek,  en hele reeks gebroken en geheelde harten.  Stuwt die eeuwige, ware liefde het ons op tot grotere hoogten?


  Het artistiek team

  Cast
  Nanda Akkerman, Kim van den Bemt, Neda Boin, Pascal Deelstra, Jelmer Groot  en Jennifer Martis.
  Regie Hans Lein
  Dans
  Honey Eavis
  Zangcoach 
  Laise Aerts en Suzanne Brüning
  Muziek/soundscape  
  Jornt Jan Bras
  Dramaturgie 
  Maryse van der Lee
  Artistieke coach Arlon Luijten
  Productie 
  Melanie Samat
  Licht 
  Nico Vellinga
  Geluid 
  Roy Vermeer
     

 • Met dank aan Eduard von Lindheim

 •  

   

  Tijdsbalk

 • Hal 4   Rotterdam
  13 tot 15 mei 2009
  Rozentheater Amsterdam
  17 tot 19 mei 2009
  LCC Klooster Rotterdam

  27 mei 2009 

  in lcc lombardijen

  29 oktober20u

   lcc tamboer

  30 oktober 14u

  theater zuidplein

  9 november om 14 u

  lcc castagnet 10 november 14:00 u
     

  Dit alles in Rotterdam

football news

 

Lov ya gaat over ware liefde en het 'in iemand verdwijnen'. Het als puber of adolescent wanhopig zoeken (in de ogen van anderen) naar een beeld van jezelf. Terwijl een storm van hormonen door je lijf raast. Over jongvolwassen twijfels en enge momenten. Want alles is groots, meeslepend, nieuw, heel fantastisch of zeer verschrikkelijk. De ervaring van verliefdheid als euforie, een extase door verliefdheid. Gevoelens van gelukzaligheid en de “zekerheid”dat eindelijk de persoon is gevonden die zijn/haar tekorten en onzekerheid kan opvullen. Men heeft de ‘ware liefde’ ontdekt. De emotionele afhankelijkheid is begonnen. Het meisje richt zich volledig op de jongen (of omgekeerd) . Zij/hij wil deze gevoelens nooit meer kwijtraken. Een voorstelling over ware maar helse liefde.

Pubers schamen zich overal voor. Ze zijn vreselijk onzeker over hun uiterlijk, zijn erg kwetsbaar en hebben vaak wisselende stemmingen. Wat wil ik? Wat kan ik? Wat vind ik? zijn kernvragen die hen bezighouden. In contact moeten ze een balans zien te maken tussen ‘in zichzelf zijn’ en ‘verbonden zijn’ met de ander. De balans in een ontmoeting kan doorslaan naar beide zijden. ‘In jezelf zijn’ leidt dan tot egocentrisch, egoïstisch gedrag. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de andere. Uitbuiting, machtswellust of misdadigheid zijn daar uitwassen van. Je kunt ook ‘uit jezelf’ zijn. Jezelf verliezen, de ander  idealiseren. ‘Als hij maar gelukkig is.’  Over deze balans maakten wij een voorstelling. Een balans die soms doorslaat.

Lov ya is een voorstelling op het snijpunt tussen autobiografische pijntjes, de integere zoektocht van een speler naar ware liefde en de kitch, de uitvergroting.  De six pack van Jim ,  ingeblikte Bollywoodliefde en poëtische rijmelarijen. Want wegzwijmelen kan ook wel eens welkom zijn. Of confronterend:  want de realiteit dient zich niet altijd aan op een hagelwit Bountystrand.  

Wij maakten een voorstelling maken over de zoektocht van jongvolwassenen naar de ware liefde. Welke puber wordt er niet dagdagelijks mee bezig. Ware liefde. Verliefdheid. Een tijdelijke gekte? Een verslaving? Je lijkt totaal overgeleverd aan de ander. Wat laat jij los van jezelf?

 

Lov Ya werd mede mogelijk gemaakt door de Dienst Kunst en Cultuur, Rotterdam, Elise Mathilde Stiching, Stichting Volkskracht, Sns Reaalfonds en het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten.

Foto's

>