De Ontbranding

Geen Flash plugin

Stichting de Ontbranding willekeurig beeld

Klassenstrijd

KLASSENSTRIJDDe hufterklas 5 K ( K voor allerlei ruwe woorden) verveelt zich. Ongedurig, in overprikkelde verveling, draaien ze maar wat met hun duimen.

Klassenstrijd

 

Class enemy

De hufterklas 5 K ( ‘K’ voor allerlei ruwe woorden) verveelt zich. Ongedurig, in overprikkelde verveling, draaien ze maar wat met hun duimen.

‘De - het – kan – me –allemaal –geen –tering -schelen-attitude dat wilde ik. Iedereen verneuken. En wat werd ik? Een fucking verschoppeling. Ik bedoel… jullie houden niet eens van me, toch?’

Deze misnoegde, stedelijke jongeren uit Rotterdam (met als roepnamen Dakraam, Spijker, Hengel, Sambal, Dr. Pik en Spacy) maken al snel duidelijk dat hun leven niet uit rozengeur en maneschijn bestaat. De gebeurtenissen stapelen zich op als Spijker langzaam de schroeven aandraait - de inzet verhoogt: hij dwingt zijn maten een vijfminuten - les te geven, ogenschijnlijk enkel om de tijd te doden.

‘Noem jij dat kennis Hengel? Je staat ons de weg naar de ondergang te verkopen. Dit is erger dan al dat gezeik van die leraren bij mekaar.’

De spanning verhoogt door de pijnlijke details in de lessen tot enkel nog Spijker en Dakraam hun les moeten geven.

‘Ik heb het over mijn moeder die toevallig een lelijke ouwe tang is, maar dat zelf niet ziet. Dus wat doet die? Ze dirkt d’r eigen op’

Deze twee zijn aardige antipolen: Dakraam met zijn recht toe rechtaan présence en Spijker met zijn rustverstorende mix van charisma, intelligentie en wreedheid. Het wordt een fysieke confrontatie.

Plaats: Lantaren/Venster
Gouvernestraat 129/133
Tickets: 8 euro
Tekst: Nigel Williams
Vertaling: Jules Deelder
Spelers: Halil Cikmaskara, Jermain Ferrier, Marc Hartman, Patrick Morais, Joey Roberts en Yves Schurman
Leraren: Maarten van der Leeden, Rik Davids
Video: Conny de Vugt
Geluid: Diego van Uden
Lichtontwerp: Nico Vellinga
Productie: Mohammed el Khamssi, Geeta Khelawan
Flyer: Melanie Samat
Decor: Vincent Petit
Grime: Nadine Brugman
Dramaturgie: Arjen Kolk
Regie: Hans Lein

Deze voorstelling werd mogelijk gemaakt door:
de Rotterdamse Kunststichting, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst en de Stichting VSB fonds.

Foto's

>